Onderhoud - reinigen afzuigkap of wasemkap

| Meer

Onderhoud afzuigkappen

Zoals bij alle apparatuur moet ook een wasemkap of dampkap worden onderhouden en gereinigd. Niet alleen uw dampkap zal langer mee gaan, hij zal ook langer mooi blijven.
 
De meeste afzuigkappen, dampkappen en wasemkappen zijn gemaakt van rvs. Dit metaal is prima schoon te houden. Dat kan gebeuren door de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Wat ook prima helpt is meubelolie te gebruiken. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van olijfolie of naaimachineolie. Uiteraard moet u slechts enkele druppeltjes gebruiken en heel goed uitwrijven en zal glimmen als nieuw!
U moet geen spiritus nemen. Dat kan strepen opleveren die moeilijk zijn te verwijderen. Schuursponsjes zijn natuurlijk uit den boze! Kunnen krasjes veroorzaken die niet meer weg te krijgen zijn. Ook geen agressieve reinigingsmiddelen nemen. 
 
schoonmaken afzuigkap
 
Het rooster kunt u na schoonmaak licht inspuiten met een siliconenspray. Het vet zal zich nu minder snel hechten.
 
Het glasgedeelte van uw dampkap kunt u het beste reinigen met een vetoplossend middel. Daarna naspoelen met ruim warm water. Drogen met een droge doek.
 
De aanwezige filters die in dampkappen, wasemkappen en afzuigkappen aanwezig zijn, moeten zeer zeker op tijd worden gereinigd of worden vervangen. Er zijn afzuigkappen die een melding geven als het filter vervangen moet worden of worden gereinigd.
 

Er zijn diverse typen filters voor afzuigkappen of wasemkappen

Op de eerste plaats zijn er doekenfilters. De lucht gaat door het doek maar vocht en vet blijven hierop achter. Nadeel van dit type filter is dat het doek vrij snel is verzadigd dus snel moet worden vervangen.
 

 
Het vetfilter verwijdert vet uit de lucht. Regelmatig vervangen of schoonmaken betekent dat uw kap permanent het werk goed zal blijven doen. Er zijn diverse soorten vetfilters. De eerste soort is het viltvliesfilter maar dit filter kan niet worden gewassen. Een tweede soort is het metaalfilter en deze kan wel worden gewassen. Er is ook nog het kunststoffilter. Deze kunt u enkele keren wassen en dus weer gebruiken.

Een geurfilter neemt buiten de geuren ook vet op. Daarom is regelmatig vervangen noodzakelijk. Zo`n geurfilter is een soort cassette gemaakt van kunststof. In die cassette zitten koolstofkorrels, ongeveer 1,5 kilogram.

Een koolstoffilter wordt gebruikt als er geen mechanische ventilatie is en ook als er geen mogelijkheid is om de lucht naar buiten af te voeren. De lucht wordt door dit filter geleid en zo worden luchtjes afgevoerd. De gezuiverde lucht komt er aan de bovenkant weer uit. Na verloop van tijd zal er verzadiging optreden en zal het koolstoffilter vervangen moeten worden.

onderhoud afzuigkap