Modellen afzuigkappen

| Meer
Verstelbare afzuigkappen
 
 
 
 
 
 
 
Een wasemkap moet zijn werk goed doen. Buiten zijn juiste werking moet het lawaai dat er bij komt kijken, op een acceptabel niveau liggen. Enkele belangrijke zaken bij een dampkap zijn het vermogen van de motor, het geluidsniveau en de filters.
 
Het vermogen van een dampkap is het aantal kubieke meters per uur. Het vermogen ligt tussen de 200 en 800 kubieke meters.
Het geluidsniveau zal hoog liggen als er veel wordt afgezogen. Het niveau wordt weergegeven in decibel. Bij ongeveer 50 decibel is er sprake van een stille wasemkap.
De filters zorgen ervoor dat de afgezogen lucht wordt gefilterd. Er zijn twee soorten.  De eerste soort zijn wegwerpfilters en de tweede zijn metalen filters.
 

Er zijn enkele soorten wasemkappen.

  • De eerste soort is een dampkap met motor. Dat wil zeggen dat de afzuiging regelbaar is. De afzuigkracht is in te stellen door middel van tiptoetsbediening, door druktoetsen, door schuifregelaars en door tuimeltoetsen. De meest moderne dampkappen kunnen ingesteld worden met behulp van afstandsbediening.

  • De tweede soort wasemkappen is een kap zonder motor.
    Deze soort is van toepassing als de keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. De zuigkracht is niet in te stellen omdat de zuigkracht al ingesteld is.

  • De derde soort is met recirculatie. Deze afzuiging is bij situaties waarbij er geen mogelijkheid is om de lucht af te voeren of als er niet te veel lucht uit de keuken kan worden onttrokken.  De werking is als volgt: bij recirculatie wordt de opgezogen lucht door een metalen filter gestuurd. Daar wordt de lucht gezuiverd en daarna weer uitgeblazen. Het filter is uitwasbaar.

  • De vierde soort is de mechanische ventilatie. Bij deze afzuiging wordt de binnenlucht afgevoerd door een ventilator. De verse lucht komt binnen via roosters en klepramen.
    De ventilator staat op of net onder het dak van de woning. Hieraan worden kanalen aangesloten naar ondermeer de keuken. Op het eind van een kanaal zit dan een instelbaar afzuigrooster.

soorten afzuigkappen