Afzuigkappen met interne of externe motor

| Meer

Afzuigkap externe motor

Tijdens het bereiden van uw maaltijden ontstaan er geurtjes en luchtjes in uw keuken. En deze luchtjes en geurtjes wilt u graag uit uw keuken hebben. Dan moet u een dampkap hebben en daarvan zijn er genoeg te koop. U kunt er een kopen met een interne motor en met een externe motor. Beiden zullen de revue passeren opdat u weet welke voor u het meest geschikt is.


Met een interne motor

Het woord `intern` zegt het al. Het afzuigdebiet ligt bij een interne motor tussen de 400 en 1100 m3 per uur.
Een interne motor is van toepassing indien uw afvoerkanaal niet langer meet dan vijf meter.
Een wasemkapmotor of afzuigkapmotor zal het nodige lawaai met zich meebrengen. Dat kunt u ondervangen door een dampkap te nemen met twee motoren. Het voordeel is duidelijk; veel minder lawaai terwijl u wel hetzelfde afzuigdebiet houdt. In het bijzonder van toepassing bij een open of een halfopen keuken.
 

Is het afvoerkanaal langer dan vijf meter, dan is het beter om een kap met externe motor te nemen!

Deze externe motor kan bijvoorbeeld worden geplaatst in de kelder of bij u op zolder. Ook kan deze gemonteerd worden in de afvoerbuis in de keuken.
Er zijn enkele soorten externe motoren beschikbaar wat betreft de wasemkap. Er is een buitenmuurmotor, een dakmotor en een doorvoermotor.
 

Het berekenen van het afzuigdebiet en met welke factoren rekening te houden bij een dampkap

U moet rekening houden met de volgende factoren
  • Met het vermogen van de aanwezige apparatuur in uw keuken.
  • Welke energiebron er wordt gebruikt voor het koken.
  • De afmetingen van de apparatuur.
  • De hoogte vanaf de kookzone naar de onderkant van de kap.
  • Er treden verliezen op. Dat komt door het afvoerkanaal, door eventuele bochten in het afvoerkanaal en natuurlijk door de weerstand van de filters.
 
In het algemeen is er vermogen nodig van 250 m3 per uur, gemeten onder de filters van de wasemkap. Dit vermogen is minimaal.
 
Motorloze afzuigkap
 
 

Uitvoeringen en prijzen afzuigkappen of wasemkappen

E zijn vele uitvoeringen van een kap met interne en externe motoren en daar horen ook de prijzen bij. Enkele prijsvoorbeelden slechts ter indicatie!
 
Een met één motor zal rond de 100 euro kosten. De capaciteit van het afzuigen van de lucht is 450m3 per uur.
 
Met twee motoren ligt rond de 130 euro met dezelfde of een hogere afzuigcapaciteit.
 
Beiden zijn slechts een voorbeeld. Er zijn ontzettend veel wasemkap of afzuigkappen op de markt met een interne- of met een externe motor.
U moet eerst weten welke voor u van toepassing is. Komt u er niet uit, raadpleeg dan een vakman. Samen zult u dan tot de juiste kap komen. Ook het internet kan u met alles helpen met betrekking tot de wasemkap ofwel afzuigkap, met interne motor of met externe motor!
 
afzuigkap met motor