Onderdelen van een afzuigkap

| Meer
Afzuigkap onderdelen
 
 
 
Er zitten behoorlijk veel onderdelen in een wasemkap en het is altijd interessant te weten welke onderdelen er in zitten en waar zij voor dienen.
 
De prijzen van de wasemkap ofwel dampkap beginnen ongeveer bij 80 euro en eindigen rond de 3500 euro maar dan heeft u wel wat bijzonders in huis. Het verschil zit op de eerste plaats in de materialen die worden gebruikt. Op de tweede plaats is het ontwerp en de technologie die de prijs opdrijft. Een dure kap heeft enkele belangrijke voordelen. Op de eerste plaats de brandveiligheid die bijzonder hoog is. Ten tweede een lager geluidsniveau omdat alles beter op elkaar is afgestemd. Tenslotte is de verlichting beter.
 
 

De onderdelen van afzuigkappen - wasemkappen

 • Filters
  In grote lijnen zijn er twee soorten filters. Er zijn wegwerpfilters en er zijn metaalfilters. De eerste soort kunt u verwijderen en weggooien want zij zijn gemaakt van papier of van kunststof.  De laatste soort kunt u verwijderen en schoonmaken. Een koolstoffilter wordt gebruikt om gas uit een luchtstroom te ontrekken. De contacttijd tussen het gas en het filter is erg belangrijk. Hoe langer deze tijd, des te beter zal het resultaat zijn.
  Een vetfilter is gemaakt van metaal en houdt vet en vocht goed tegen. Makkelijk schoon te maken met warm water en zeep. Regelmatig schoonmaken om zo altijd optimale afzuiging te verkrijgen.

 • Motoren
  In de meeste dampkappen, wasemkappen ofwel afzuigkappen zit één motor. Er zijn er met twee motoren. Daardoor veel afzuigcapaciteit maar ook veel lawaai.
  De afzuiging is te regelen door middel van tuimeltoetsen, druktoetsen en tiptoetsbediening.  
  Een rooster is er voor  de toe- en afvoer van lucht. Er zijn enkele soorten. Zo is er een rond luchtrooster. Een rond
  buitenrooster, een overdrukrooster en een instelbaar toe- en afvoerrooster.


 • Schakelaars
  zijn natuurlijk aanwezig aan de wasemkap. Met een schakelaar kunt u de motor harder of zachter zetten. Er zit ook een schakelaar om de verlichting te ontsteken.
 • onderdelen afzuigkap
 • Verlichting en zeker sfeerverlichting
  horen hier beiden thuis. De verlichting is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Sfeerverlichting geeft toch dat beetje extra in uw keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van halogeenverlichting terwijl de LED verlichting helemaal in opkomst is.
  Wat helemaal superhot is is de verlichting die volop licht geeft terwijl u aan het werk bent. Na uw werkzaamheden kunt u de verlichting zodanig instellen dat de verlichting sfeervol blijft in uw keuken.

 • Afvoer en aanvoer
  Afvoer en aanvoer van lucht kunnen worden geregeld door een mechanisch afzuigsysteem. Bij een dampkap met een motor wordt de vervuilde lucht naar buiten gezogen door middel van een buis. Daarnaast wordt verse lucht weer aangezogen door dezelfde buis.

 • De afvoerbuis
  De afvoerbuis van de dampkap is gemaakt van buigzaam aluminium. Deze afvoerbuis kan ook nog eens verstelbaar zijn. Belangrijk is dat er zo weinig mogelijk bochten zijn omdat deze bochten extra weerstand geven.

 • De afvoerklep
  De afvoerklep is elektrisch bij een centraal afvoersysteem. Dus bij een wasemkap zonder motor.

 • Een terugslagklep
  Een terugslagklep zorgt ervoor dat er geen koude lucht van buitenaf de afzuigkap binnenkomt.

 • Een filterverzadigingslamp
  Een filterverzadigingslamp geeft aan wanneer het de hoogste tijd wordt om de filters te verschonen of te vervangen.
  Er is een mogelijkheid dat uw kap is voorzien van een handgreep. Deze handgreep is er om de kap naar beneden te trekken waarna het apparaat in werking treedt.
 

Garantie

Op goedkope wasem- damp- en afzuigkappen krijgt u ongeveer garantie tussen de 1 en 2 jaar. Op duurdere kappen geldt vaak een garantietermijn van 5 jaar of zelfs wel langer.
 
 

Tip!

U wilt natuurlijk een mooie en goedwerkende afzuig -wasem of dampkap in uw keuken. Als uw budget het toelaat is het zeker aan te bevelen om een kwalitatieve goede dampkap te kopen. Deze zal beter in uw keuken staan, zal beter werken, geeft minder lawaai en zal veel langer meegaan.
 
onderdelen afzuigkap